Följa sin intuition…eller inte?

Hannah: Vi har tidigare varit inne på temat ”Intution”. I inlägget om ”Ånger” berättade vi om en händelse då Annmari haft en stark intuitiv känsla att inte ta bussen utan istället välja spårvagnen. Annmari lyssnade tyvärr inte till intuitionen den gången och blev bestulen på plånboken, som tyvärr var välfylld. När vi människor talar om intuition är det som med allt annat, att vi kan ha lite olika tolkningar av den, olika synonymer. Vi vill försöka visa det med några exempel. Intuition är något vi alla har, även om alla inte lyssna till den alltid. Vi har intuition i viktiga såväl som i oviktiga händelser.

En form av intuition kan vara att rätt och slätt ”känna på sig något”.  En sak jag speciellt minns som totalt oviktig, men där ändå intuitionen, ”stämde” var följande. För några år sen hade jag en förkänning att jag ”visste” att jag skulle möta en viss bekant på bussen den morgonen, och det skedde. Detta gjorde varken till eller från i mitt liv eller i den andres liv. För mig blev det endast ett roligt litet ”kvitto” på att jag känt rätt.

En god vän till oss var innehavare av en stark intuition, och en dag när hon gick förbi en tobakshandel sa hennes intuition henne; ”jag ska gå in här och köpa en trisslott och vinna 10 000 kronor, så att jag kan ge pengar till en vän som hjälpt mig mycket”. Varpå hon stegade in i affären, köpte sin triss och skrapade fram exakt 10 000 kronor. Detta att hon följde sin intuition var av större vikt, en händelse som påverkade vardagen.

Bägge dessa händelser ovan har gemensamt att de är väldigt specifika. Intuitionen är dock oftast inte lika specifik. Vi kan känna att vi dras till ett beslut utan att riktigt veta varför vi känner att vi ska göra vad det nu är. Sedan i efterhand kan vi se att det kanske ledde till saker som var av stor betydelse i vårt liv.

En närstående hade när det begav sig en stark önskan att få ett ” friår” för att pröva på att starta egen verksamhet. Det verkade dock vara ett låst läge, ansökningstiden för ”friår” var egentligen ute. Så det verkade närmast omöjligt att förverkliga denna hans önskan. Så en dag kände han på sig, att han skulle gå en annan väg från jobbet än han brukade. Det ledde till att han mötte en kvinnlig bekant som hade samma yrke som han och som berättade att hon var arbetslös. Kort sagt så satte detta igång en kedjereaktion som i slutändan ledde till att kvinnan tog över hans jobb och han fick sitt friår.

Ibland kan intuitionen få oss att göra saker som vi efterhand har svårt att förstå hur vi vågade. Både jag och Annmari hade en stark förkänning att vi skulle lära känna en offentlig person, varpå vi modigt, eller galet, skrev ett långt brev till personen och överlämnade det personligen till honom. Han lovade att läsa det och återkomma till oss. Vi fick vänta länge på svar, men sen ”vips” så hade vi lärt känna denna någon och det har varit ett sant nöje allt sedan dess. Det har också ökat vår tilltro att våga följa intuitionen även när det tycks ”läskigt”, trots rädsla för kanske ett avvisande.

Intuitionen, såsom också änglarna pratar om här nedan, är något som kommer inifrån oss själva, men den handlar om något som finns utanför oss. Den kopplas till andra personer, platser, tillfällen etc. Men intuitionen föds inne i oss i nuet och sen tolkas den från vad som skett utifrån.

 

Ä-post: (se Hannahs förmåga).

”Intuition är något ni alla besitter i mer eller mindre utvecklad grad. Intuition kan vara att känna på sig något starkt, detta något kan då vara väldigt specifikt som till exempel att ”imorgon kommer jag att få ett erbjudande om ett nytt jobb”. Eller så kan intuitionen vara mer diffus, en känsla av att något kommer att hända, bra eller dåligt.

Intuitionen kommer inifrån, den känns i stunden och den syftar till något i framtiden, något som skall hända. Tecken däremot är något som kommer utifrån och som ni tolkar inåt. Tecknet sker likaledes i nuet, men det är ofta först i backspegeln som det kan förstås. Så en enkel förklaring av skillnader och likheter mellan intuition och ”tecken” är, att intuitionen kommer inifrån och tolkas ”utanför”, tecken kommer utifrån och tolkas ”inuti”. Likheten är att både intuition och tecken är något som upplevs i nuets nu och sedan tolkas.

Som med allt annat gäller det att hitta en balans i hur ni använder er intuition och hur ni tolkar tecken. Ty att ständigt leta efter tecken kan göra att ni missar leva här och nu, och kanske ”övertolkar” varje detalj i er omgivning i ert känsloliv och i mötet med andra. Likafullt kan att ständigt låta sig ledas av intuitionen, göra att ni inte lever som det är tänkt på jorden, det vill säga att ni är människor som har både hjärta och hjärna. Att inte använda sin hjärna till att tänka ut vad som är bäst att göra, utan bara lyssna till er intuition kan leda er fel. Ty även den bästa intuition kan inte vara en exakt kompass. Så för att utveckla intuitionen och lära er se tecken behöver ni samarbeta med hjärta och hjärna, med ert inre och med omgivningen och dess människor.

Ni kan öva upp intuitionen i små steg, som att försöka känna vad som känns rätt att göra gällande något mindre viktigt beslut. Försök då känna utan att tänka, och när ni sedan hittat vad er intuition säger er, så kan ni sammankoppla den med tankarna. Är beslutet oviktigt kan ni prova att välja helt efter er intuition och se vad som händer.

Detta är hur ni kan öva upp er intuition. Men den delen av intuitionen som kommer spontant är oftast det som menas med intuition. Det som också kallas magkänsla. Ni kanske bara känner att ni ”måste” välja på ett vis, för det är det enda rätta. Er intuition behöver inte bara handla om er själv, ni kanske känner att en vän har valt något totalt fel och som kan få katastrofala följder. Här får ni då känna/tänka efter hur ni bör agera gentemot er vän.  Intuitionen kan sällan backas upp med bevis, för då vore det ej längre intuition. Endast tiden kan utvisa om er intuition stämde med verkligheten, eller om den var baserad på era egna känslor, tankar, rädslor eller önskningar.

Det finns många uttryck kring intuition både på svenska och på andra språk. Gå på magkänsla. Go with your gut. Följ er intuition. Follow your intuition.

Detta visar att det är ett ämne som berör och som människor över världen försöker förstå. Intuition kan förstås med känslan, men den kan ej bevisas. Det är lite liknande att tro. Så länge tro är tro och ej vetskap är den obevisbar, och då är det tro. Intuition är också något ni ej kan bevisa, men ni kan i efterhand se om er intuition visat sig stämma. Ni kan så känna skillnaden på intuition och rädsla eller önsketänkande.”

Välkomna tillbaka nästa vecka!

Kontakt. Facebook.

 

Publicerad av Hannah Dohnfors, 2017-06-04 17:13