Än så är det sommar…

Sommar

Sommaren, en av de fyra årstiderna, men kanske den vi ofta tänker på som den mest utmärkande av alla årstider. Vi följer årets kalenderdagar och ser ofta fram emot kommande sommarledighet, kanske sommarlov, och allt vad den/det innebär.

Det är en årstid, som inte lämnar någon oberörd. För även om de flesta av oss har en längtan till sommaren, så finns det också många som bävar inför den. Att sommaren just “skall” vara så längtansvärd kan väcka och öka känslor av ensamhet och depression. För om vi inte har någon att åka på semester med, så kan det kännas oerhört svårt när “alla” talar om sina planer att resa med familj eller vänner, och vi kanske inte har den möjligheten. Det kan vara att vi inte känner, att vi har några som vill dela semestern med oss, eller så kanske vi inte har råd med det där lilla extra, som en utlandsresa eller att resa runt inom landet.

I dessa dagar av ständig uppkoppling på sociala medier kan vi se hur andra har det så “bra”. Det läggs ut foton och skrivs om de härliga äventyren, som hör semestern till. Ibland kanske vi haft det så fantastiskt, som det ser ut, men ofta skriver vi människor om just bara det goda och glada, varav det blir bilden till omvärlden, att vi har det så kul. Medan andra som sitter och läser kanske då känner sig misslyckade och tråkiga och … ensamma. Skulle man se på hur det är emellan det där roliga, så kanske det både kivats och bråkats och känts allmänt trist. Men det kanske man inte väljer att dela. Dock kanske vissa har mer behov av att visa just det negativa.

Således porträtterar många en vardag som är mer upp, och andra mer ner, än hur det är i verkligheten. Ändå fortsätter vi att allt som oftast snegla på vad andra gör, istället för vad vi själva gör.

Så när sommaren fortfarande är i full blom, och semestern ändå är slut. Hur har vi det då? Allt vi gjort blir plötsligt minnen, och vardagen valsar in. Ett jobb vi kanske trivs med kan ändock kännas som en fotboja. Att inte vara fri och ledig kan väcka känslan av tristess.
Andra kanske redan innan ledigheten haft en längtan bort, och att semestern tar slut brukar inte minska den känslan. Men ibland kan jobbet fylla en form av social kontakt, en paus från ensamhet eller familj, som blir som en “semester” i sig”.

Att varva vardag och semester kan ses som en lyx för dem som är arbetslösa, som inte ges chansen att variera detta. Ingen riktig semester och inget tydligt avslut, utan en fortsatt mellanfas av jobbsökande. Tänker på Pippi Långstrump som blev avundsjuk på Tommy och Annika som hade “skurlov”. 🙂

Det är ofta vi inte känner oss tillfreds med där vi är i stunden. Längtan bort är ofta stark. Även när man längtar hem, så längtar man bort. För är man inte borta kan man inte längta hem, och alltså längtar vi bort, bort från borta d.v.s. hem.

Men hur vi än ser på sommaren, så är den fortfarande här, och den har hittills på många håll varit en varm och solig sådan. Även runt vädret, och vad som anses vara fint väder, råder det delade meningar.

Att börja igen med bloggen efter vårt sommarlov, är ett jobb vi tar oss an med glädje och med hopp om att fortsätta kunna dela ämnen, som berör och intresserar.

Varmt välkomna tillbaka!!!!

Nästa vecka återkommer vi med nytt ämne.

Som vanligt är ni välkomna att kontakta oss! Facebook. Kontakt.

Publicerad av Annmari Dohnfors, 2016-08-02 00:00