Om val och motivation.

motivationVal och motivation hänger intimt samman. Motivationen som är så viktig för att vi skall nå våra mål skiftar många gånger genom livet. Den skiftar med hur viktigt vi bedömer att ett beslut är, och den skiftar också beroende på hur omständigheterna är.

Motivation i någon form och i någon grad finns så gott som alltid med i alla våra handlingar, vare sig det handlar om att göra någon glad eller egna belöningar vad gäller hälsan, pengar, eller för att helt enkelt “stå ut”. Motivation finns där med sin belöning till och med vid hämndaktioner. Även när vi känner oss likgiltiga i det vi gör, så finns det ofta en form av motivation med i spelet. Det vill säga i detta fall en bristfällig sådan.

Exempel på skillnad i motivation kan vara att i länder där skolgång inte är en självklarhet för alla, så ökar motivationen hos de barn som får tillgång till skola, de ser det som ett privilegium, gentemot i Sverige och i liknande länder.

Vi har inte samma “drive” här, och kan till och med skolka från skolan. Inte för att vi vill att vi och andra priviligierade länder ska ta efter deras skolsystem, tvärtom. Men vi har något att lära om motivationen.

Min morfar hade rökt sen han var 16 år. Han rökte 15-20 cigaretter om dagen. På den tiden när han började röka var det ingen, som pratade om riskerna med att göra det. Och även när mamma var liten var det så, och morfar rökte även hemma inomhus.

När sedan kunskaperna om faran med rökning blev mer känd, så försökte mormor gång på gång motivera morfar att fimpa för gott. Men morfar var inte redo för det. Det var många i kretsen runt morfar som “tjatade” på honom. Mormor gick till och med så långt, att hon anmälde honom till en rökavvänjningskurs. “Nej, nej”, sa morfar. “Ska jag sluta röka ska jag göra det själv och inte på en kurs.”

Så en kväll tittade morfar på ett program på TV om skådespelaren Raymond Burr (Perry Mason). Raymond Burr sa något, som på ett ögonblick kom att förvandla morfar till en icke-rökare. Han berättade om allt bra han hade i livet, kärlek, lyckad karriär… och så la han till: “och så har jag lungcancer”. Där och då var morfar plötsligt redo och motiverad att fimpa. Så många gånger som morfar hört och läst om riskerna utan att ta notis om dem… men nu…

Mer om motivation och val finns att läsa i Ä-posten här under.

Ä-post (se Hannahs förmåga).

“När ni står inför ett val, det må vara ett lättare eller svårare sådant, behövs en beslutsamhet. Ett mindre val kan vara så enkelt, som när ni vill gå upp på morgonen. Ni ställer er alarmklocka, kanske på klockan sju. Där har ni gjort ett val som ändock inte känns som livsavgörande, och att det kommer påverka er väg. När klockan så ringer klockan sju nästa morgon har ni ett nytt val; vara beslutsam och gå upp som ni tänkt, eller trycka på “snoozknappen”. Att vara lite obeslutsam här är oftast oviktigt. Om ni går upp exakt sju eller tio över påverkar inte resten av ert liv (om inget totalt oväntat händer). Men ni har haft flera tillfällen att välja, och ni har om ni snoozar inte varit tillräckligt motiverade, att stiga upp ur sängen på planerad tid.

Om era val är av större dignitet behövs ibland en större motivation, ibland en mindre. Ty ett val, som ni vet är viktigt kan vara lätt just av den anledningen. Ni förstår digniteten av valet, och då behövs inte att ni motiverar er extra. Kan ni se det? Om det är ett viktigt val, så kan det dock ibland krävas extra motivation. För det är kanske så att huvudet vet vad valet bör vara, men att ni känner er ej tillräckligt starka för att gå den svåra vägen.

Det talas mycket om vikten av att hålla sig motiverad. Men motivation kan stå för så många saker. Om vi som exempel tänker att ni är en idrottare, där det är lätt att precisera motivationen. För att lyckas inom sin idrottsgren krävs en motivation att träna, även när ni ej orkar, att tvinga er att höja prestationskravet lite till, när ni tror att ni nått taket av vad ni orkar. Att idogt fortsätta även när ni inte lyckats väl vid första försöket. Att vara så motiverad att ni väljer bort annat som ej hinns med, eftersom ni behöver träna. Denna motivation och drivkraft är lika viktig som talang för att lyckas nå topprestationer.

Om vi nu tar motivationen att vara snäll, för att få något ni vill ha. Motivation handla om många olika saker. Det kan till exempel vara att en förälder säger till sitt barn: “Om du gör det här och det här, skall du få din belöning”. Barnets motivation kommer då utifrån, genom att någon lovar det något det vill ha. Detta kan i sin tur leda till en inre motivation hos barnet om det verkligen, verkligen vill ha det som erbjuds. Om önskan att få utlovad belöning är större än “uppoffringen” att göra vad det blir tillsagt, så vinner belöningen. Om barnet tycker att det är för jobbigt att vara “lydig”, då är motivationen ej tillräcklig för att nå resultatet.

Hela livet består av val, val i stunden, val som påverkar livet mer eller mindre. För varje val stora som små finns det en motivationsgrad kopplad till det som blir avgörande för om ni klarar att stå fast vid valda val.

Ibland tycks livet presentera er chans efter chans, och ni väljer bort dessa chanser. Frågan är då varför ni gör det. Är det brist på motivation? Är det fel tidpunkt? Eller är chansen inte vad ni vill ha? Alla detta har ändock med motivation att göra, för om ni får en ny chans och är motiverade, då blir det rätt tidpunkt. Och om det är något ni vill ha så är det motivationen som ger er kraft att ta chansen.

Motivation handlar inte bara om att exempelvis vara motiverad att följa ett träningsschema, att vara motiverad att inte röka eller att vara motiverad att stå vid sitt ord. Motivation handlar om en vilja att göra det ni tror är bäst, och att våga kämpa för det. Att våga lyssna till vad ni behöver och vad som är rätt för er.

När ni är redo att ta ett stort beslut kommer motivationen vara det som avgör om ni står fast vid ert beslut. Motivationen tar ej besluten, motivationen hjälper er att verkställa dem. Motivationen är länkad till era val. Om ni exempelvis är rökare, och ni förstår att rökningen skadar er, så kanske ni ser det som “äh, jag har redan rökt så länge, och blir jag sjuk så blir jag det ändå”. Eller så är tanken på att bli sjuk, så långt i framtiden att det ej motiverar er att sluta. Det vill säga, ni vet vad ni borde göra, men ni är inte motiverad nog. Motivationen kan dock komma till er antingen genom att en läkare faktiskt ger er en diagnos och säger “stopp”. Men oavsett så är det ni som har sista ordet om huruvida det är motiverande nog.

Ibland kan ni ha hört samma resonemang gång på gång; “rökning dödar, rökning är skadligt” och ni har bara viftat bort det. Tills en dag när ni känner att orden och budskapet får en resonans. Ni känner att det är dags att lyssna, och ni motiveras så att sluta röka.

Så även om vi säger att motivationen ej är bundet till “rätt tid”, så är tiden en faktor som påverkar motivationen. Vad ni motiveras av idag behöver inte vara detsamma som ni motiveras av imorgon, och därför är motivation inte konstant. Den förändras med er, och det är ni som väljer när ni behöver hjälpa er motivationsgrad på traven, och när ni behöver hålla kvar nuvarande motivation. Och alltid se vad som kostar mest, att tvinga fram en motivation för något ni ej brinner för eller att upprätthålla motivationen för något ni vet är viktigt.

Så som med allt annat, är det inte bara vad ni gör som är viktigt, utan varför ni gör det. Vad är motivationens drivkraft för er här och nu? Imorgon och framöver?”

Välkomna tillbaka nästa vecka!
Kontakt. Facebook.

Publicerad av Hannah Dohnfors, 2016-12-06 08:00