Hur snabbt går tiden?

Tiden

“Tiden går”, “Det ligger i tiden”, “Tiden står stilla”,” Tiden är inne”, “Tiden är ute”,” Tiden är ur led”, “Vara tidlös”, “I tid och otid, “I rättan tid” och så vidare.

Det finns många uttryck om TID.

Vi upplever begreppet tid olika beroende på var i livet vi befinner oss och vad som pågår runt oss.

Ibland vill vi att tiden ska gå fort, ibland vill vi stanna tiden. När vi väntar kryper tiden fram. När vi har roligt springer tiden iväg.

Jag (Hannah i detta fall) minns väl en gång i tiden, då jag var liten… min syster och jag hade en kompis hemma hos oss, och ingen av oss tre ville att hon skulle åka hem… Så ju närmre tiden kom, att hennes mamma skulle komma och hämta henne, desto tråkigare försökte vi ha det. Just för att vi redan då i 6-8 års åldern visste, att leda gör att tiden går i snigeltakt 🙂 … Men där vi fick vi lära oss att kvalitet i umgänge är viktigare än kvantitet. För särskilt kul blev det ju inte… Även om tanken är god i teorin… så är den det inte i praktiken …

Ibland blir tiden extra värdefull…

… såsom till exempel vid svår sjukdom och förväntad död, egen eller någon närståendes, eller vid avsked från någon nära och viktig person.

I Grekland, där vi har många vänner, upplever vi att flera är så rädda för att säga farväl att de helt enkelt inte gör det och håller sig undan istället. Men då missas ju viktig tid…

Här under följer utdrag ur Änglarnas svar på vår fråga om Tiden?

“Tiden är en del av livet och livet har sin tid. Allt har sin tid. Vi och ni säger ofta, att “det sker i rättan tid”. Och så är det. Ty tiden är er vän, ej er fiende. För om tiden inte höll tiden så vore livet tidlöst, och då fanns det inget som orienterar er i livet. Tiden är inte klockan eller åren. Den är ett kontinuum, en tidsram eller tidslinje kan man säga men i själva verket är tiden oändlig. Så tiden bör inte missförstås att tros vara en linjär väg framåt eller en krokig väg framåt för den delen heller. Ty tiden är oändlig i sin ändlighet. Ty livet ni lever har sin tid, men tiden den fortsätter att existera.

“Ni har alla er egen inre klocka att följa. Och bara för att ni inte ser klockan alltid och vet vad den slår, så betyder det inte att tiden inte går. Klockan tickar framåt lika mycket och lika snabbt, när ni är medvetna om den exakta tiden, som när ni inte är det. Så är det med livets klocka också, och ju öppnare ni är, desto lättare känner ni vad livets klocka är, när tiden är inne att låta klockan ticka vidare även hjärtat slutat ticka.”

Publicerad av Annmari Dohnfors, 2015-08-13 00:01