Om pengar och rikedom, värde och värderingar. Om att ha och inte ha.

Om att ha och inte ha.

 

Annmari här.

Alla har vi någon form av förhållande till pengar. Det finns de som sätter en ära i att berätta hur rika de är, men det finns också de som tycker att det är “fint” att inte ha pengar. Det finns de som tycker det är fult och skamfyllt att vara rik, och det finns de som tycker detsamma om att vara fattig. Så vad är då betydelsen av pengar och rikedom egentligen?

Pengar är nödvändigt i dagens samhälle. För utan pengar kan vi inte leva. Pengar ger mat, vatten och all slags förnödenheter. Så att vara fattig och inte ha råd med det som behövs för dagen, kan få förödande konsekvenser, och det ser vi på många ställen i världen.  Men sedan finns det vissa, som tycker det är fel att ha pengar, och därav har en stolthet över att inte vara “beroende” pengar. Men det är lite hål i det resonemanget, för pengar är livsnödvändiga. Det är vad vi gör med pengarna och inställningen till dem som ger dem liv, värde och mening.

Egentligen handlar det ju om att ge och att ta emot. Vilket alltid är viktigt, att försöka hitta en balans i.

Vid workshopparna i Grekland brukade jag göra diverse övningar med deltagarna. En väldigt enkel sådan kom jag att döpa till “Citronövningen”, helt enkelt för att vi befann oss Grekland, där citronerna fanns lätt åtkomliga. Jag delade ut en citron till var och en, och sedan gav jag den alldeles enkla instruktionen, att på vilket sätt man ville, ge varandra och ta emot citronerna. Ibland kastades citronerna mellan deltagarna, och ibland gav man dem väldigt försiktigt. Efter en stund stoppade jag övningen helt kort och lade nu till en instruktion. Jag bad deltagarna att försöka ge akt på sina känslor, om det var någon skillnad på känslan, då man gav iväg sina citroner och när man fick dem…

Strax därefter stoppade jag övningen helt, och då hände det, att någon just då stod med famnen full av citroner, medan någon annan kanske inte hade någon alls. Vi pratade om hur detta kändes, och sedan vidare om vilka olika känslor, som kommit upp under olika delar av övningen. Och vi diskuterade om detta var något, som man kunde överföra till livet i övrigt. Det var spännande att upptäcka hur laddat detta med att ge och ta emot är för oss människor. Det hände att några till och med kunde bli osams där mitt bland citronerna.  Att trots att det här bara handlade om citroner och en lek, så visade det tydligt hur en del är givare, och inte alls känner sig bekväma i att vara på mottagarsidan. Att man kanske snabbt ville bli av med sina citroner, och såg efter om någon saknade. Medan andra kände sig trygga med att ha någon eller några extra citroner utifall att…

Här under kommer utdrag ur vad Änglarna säger om Pengar och rikedom. (se Hannahs förmåga)

“Att ge är att få, och att få är att ge. En gåva av kärlek och villkorslöshet är det vackraste ni kan ge. Men att mottagaren tar emot gåvan utan skuld och återbetalningskrav från sig, är att ge den som gav gåvan en ännu större gåva, tacksamhet. Tacksamhet är, att våga ta emot en gåva, utan att känna krav på att återgälda den till den som givit dem gåvan. För då tar det bort det fina i att ge och få. Att däremot ge till den andre, eller någon annan, när möjlighet finns, det är vackert. Så att lämna skam och skuld för pengar, är det bästa viset för att få pengaflöde, och hjälper världen att hitta balans hos fattig och rik.”

“Att ha pengar är inget man bör ha dåligt samvete för (om de ej är stulna förstås 🙂 ) Så välj att se pengar, som värdepapper, som byter ägare och hela tiden ges vidare till nästa och nästa. Då är flödet i sin rätta natur.

Pengar är ej fult, makt är ej fult. Det som kan bli fult är vad den rike gör, och vad en i maktposition, som missbruka den, gör. Så kontentan är; pengar har inget värde i sig, men de har det värde och pris ni satt på dem. Så att vara rik är ej, att vara egoistisk och att vara fattig är ej att vara osjälvisk. Att våga ge och våga ta emot, det är en konst och det gör pengar till något vackert!”

Publicerad av Annmari Dohnfors, 2015-09-22 10:00