Skrattar bäst som skrattar sist… om humor.

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, men vad är humor egentligen? Vem bestämmer vad som är roligt? Hur ändras humorn och vad vi tycker är roligt genom livet?

Under den tidiga barndomen förefaller humorn gå igenom liknande faser för alla barn. Det lilla barnet visar tidigt vad det tycker är roligt. En babys pärlande skratt är smittsamt också till oss vuxna på ett helt oemotståndligt vis. Enkla överraskningslekar som ”titt- ut” brukar vara populära och kunna leda till kiknande skratt. Så småningom kommer så en period som vi nog alla går igenom, tänker här på när kiss- och bajshumorn är det roligaste som finns. Sen har vi de unga tonåren, som brukar innehålla mycket fnittrande, framförallt bland tjejer.

Ju äldre vi blir börjar så humorn, och det vi tycker är roligt, blir alltmer individuellt. Många använder sig allt som oftast av att ironisera om allt och alla. Änglarna berättar lite om hur det är en mycket fin linje i ironin för att den ska vara rolig och inte vara sårande. Små barn kan inte förstå ironi och kan därför vara skadligt att utsätta barn för. Men annars kan förvisso ironin vara mycket rolig, använd vid rätt tillfälle och av någon som behärskar ironins konst.

Sen är det ju en väldig skillnad mellan att skratta med någon och att skratta åt någon. Att bli skratta åt är sällan någon som uppskattar, även om personen själv kanske ofta skrattar åt sig själv. Känner flera som har en härlig snabb humor om allt möjligt som händer i vardagen, men som också ofta gör narr av sig själv på ett vis som de aldrig skulle göra om någon annan. Dessa personer visar på det sättet vägen för att andra också kan skratta åt dem. Ofta visar de inte hur sårade de blir och så fortsätter det hela eftersom det verkar vara ok att skratta här.

Skratt smittar verkligen mellan människor och vad kan väl vara härligare ett riktigt fnitteranfall, när man skrattar så tårarna rinner och det är helt omöjligt att sluta skratta. Men ett sådant här skrattanfall måste ske vid ”rätt” tidpunkt. En annan gång skulle man kanske inte ens dra på munnen åt exakt samma sak. Detta har nog de flesta av oss upplevt någon gång.

Det är inte bara genom livet som humorn skiljer sig, utan det finns också kulturella skillnader, t.ex. brukar man ju prata om den torra engelska humorn. Nu lämnar vi över till Änglarna för att se vad de har att säga om humor.

Ä-post (se Hannahs förmåga):

Humorn har inte som glädjen kvalificerat sig som en av människans grundkänslor. Men humor är en del av glädjeämnena i livet. Så vad är då humor? Kanske är humor en av grundstenarna i er vardag. Ty skratt och glädje hjälper er framåt i goda stunder, men även i motgångar. Kan ni skratta åt något som gått fel, så har ni redan vunnit över ert misstag. Så humor kan läka många sår, den kan bygga broar mellan människor och öppna er för nya äventyr.

Kan humor göra illa? När humorn sker på någon annans bekostnad eller även på er egen, så finns det tillfällen då den kan skapa inte bara skratt utan även gråt. Om ni väljer att driva med andra människor för att få ett gott skratt, så finns det flera sätt att göra det på. Det går att göra med finess och kärlek och kan då vara skoj och inkluderande, men det är alltid en fin, fin gräns mellan att vara humoristisk med glimten i ögat, men med även en viss vasshet, och att göra sig lustig över någon så att denne person ej blir smickrad utan sårad.

Likaså är det ofta uppskattat med människor som kan driva lite med sig själva och inte tar sig själv på så stort allvar, att de inte kan skratta åt sig själva. Men här finns det också några fallgropar, som att ni börjar ”göra ner er” själva så mycket att andra tror att de kan ”haka på”, och efter ett tag kanske ni känner er förlöjligade trots att ni själva startade drevet.

Att skratta är gott, att vilja dela detta skratt med andra gör livet godare. Humor är ofta något ni söker efter i era partners, i era vänner, den står ofta högt upp på önskelistan.

Humor är inte alltid detsamma för alla personer, och inte heller har ni samma humor livet igenom. ”Kravet” på vad som får er att skratta ökar med ökad ålder och ökad erfarenhet. Barn roas lättare, men likaså roar barnen lättare andra. Så det kanske är så enkelt att ju roligare ni har ju mer lättroade ni är, desto mer glädje sprider ni runt er? För skratt smittar och till viss del humor också. Förvisso väljer ni nog vänner och människor runt er som delar er typ av humor. Men ni kan också hitta människor ni tycker om, men som ni inte delar humor med, och eftersom ni uppskattar dem och deras sällskap så kan ni lära er att uppskatta deras humor.

Livskamrater som vuxit vid varandras sida behöver ibland bara dela en blick för att förstå det roliga i en situation. Kärlek gör att ni delar humor, för närhet ger också samklang i skratt. Men när ni är den enda som skrattar, och ni just har skämtat på någon annans bekostnad, då kan det vara väl värt att anta, att det inte var roligt. Så var rädd om er humor och var rädd om varandra, låt skrattet bli vägledningen, för humorn som väcker ömsesidigt skratt är livets guldkant.”

Kontakt. Facebook.

Välkomna tillbaka  

 

Publicerad av Annmari Dohnfors, 2018-03-25 18:55