“Ta lyckan i handen, gå mot solnedgången och lev lyckliga med lyckan i alla era dagar”.

Lyckan

“Lyckan kommer lyckan går, lycklig den som lyckan får.” Ett uttryck som implicerar att lyckan är något, som vi “slumpmässigt” får om vi har tur. Det vi i Ä-posten nedan kan läsa, är att vi har val, att kunna “välja” lycka även i svårare tider. Det innebär dock inte att man ska minimera det svåra, utan att man också kan hitta något man kan vara tacksam och “lycklig” över. Men vi kan inte vara lyckliga hela tiden, och det är viktigt att tänka på. Så på ett visst sätt kommer lyckan och går.

Så vad är då lycka egentligen? Olycka är ju inte en motsats till lycka, däremot är olycklig motsatsen till lycklig.

Vi kan känna lycka även när livet inte ler mot oss. Jag minns speciellt ett ögonblick då min morfar var svårt sjuk i cancer och blev bjuden på choklad. Han njöt av godisbiten och hela han utstrålade för ett ögonblick lycka. Ett annat exempel på det är något vi läste om häromdagen. Det var i ett flyktingläger i norra Grekland där man till och med hade ordnat med bröllop.

Man kan även vara olycklig, eller i alla fall nedstämd, även om man till exempel är lyckligt gift, har god hälsa och en “lyckad” karriär. Att vara “lycklig” under längre tider innehåller både upp- och nedgångar. Och vi behöver då och då “fylla på” med ögonblick av lycka.

Hur uppnår man då lycka? “Var och en sin egen lyckas smed” heter ordspråket. Och det är ju det vi kan läsa om i Ä-posten. Ofta kan vi i någon mån välja lycka. Blir vi lyckliga om vi eliminerar olycka, och det som är negativt? Har precis diskuterat det med min fina “låtsassyster” Katerina idag. Hon hade funderat över hur det skulle vara, att leva i ett paradis, där allt var bra och lyckligt hela tiden. Vi kom fram till, att man nog ganska snart skulle man tröttna på det, och därmed skulle det uppstå något problem, och problemet skulle i det här fallet vara själva lyckan.

Behöver vi alltså svårigheter? Det är ju ofta genom att gå igenom det svåra, som vi utvecklas och det är ofta då i efterhand, som vi känner lycka. Motsatserna behöver varandra för att bli synliggjorda för oss, glädje och sorg, liv och död, det ljusa och det mörka.

Vi kan längta efter något väldigt intensivt och tro att vi kommer bli så lyckliga när det väl inträffar, men som vi kan läsa i Ä-posten blir vi ofta besvikna då. Kanske vi först känner den värmande lyckokänslan, men väldigt ofta fylls vi snart av en tomhet. Vad ska vi göra nu?

Lyckokänslan ligger alltid i nuet. Vi kan tänka tillbaka på något vi är så tacksamma och lyckliga över att ha haft eller fått vara med om, men det är likafullt i nuet vi känner den.

Hur blir vi då lyckligare? Vi nämnde tidigare Fred Luskin, psykologen och professorn, vid Stanford University, och vi och änglarna är överens om hans sammanfattning. Tacksamhet, Medkänsla och Förlåtelse leder till ett lyckligare liv. Livet består alltså av många ögonblick av lycka, men lyckliga kan vi vara under långa tider även under upp- och nedgångar.

Ä-post (se Hannahs förmåga):

“Alla människor förtjänar att vara lyckliga. Så det heter, och så sant det är. Men genom att tro att bara för att ni förtjänar lycka, så kommer den inte automatiskt landa i ert knä. Att kräva lycka gör ingen lycklig rakt igenom. Det är lika omöjligt som att kräva kärlek, trots att alla människor förtjänar kärlek.
Så vad är då den magiska formeln för lycka? Finns det överhuvudtaget en sådan? Svaret är både ja och nej. För det finns ingen formel, som att två plus två är fyra, som fungerar för alla och envar i alla situationer. Men det innebär inte, att det inte finns en unik formel för varje situation och för varje människa.

Så valet att vara lycklig är faktiskt just ett val. Självklart går det inte att vara lycklig hela tiden, och ibland är det så många svårigheter i era liv, att ni självklart ej känner er lyckliga och tillfreds med er tillvaro och med livet. Det är inte det vi syftar till, utan den vardagliga lycka, den som kan värma kropp och själ under en annars grå dag.

Lycka är inte något ni vinner på lotto. Vinna på lotto är lyckosamt. Lyckan är något, som ibland väller över er, men ibland så måste ni “stanna upp och lukta på rosorna”, för att förnimma känslan av lycka och en harmonisk sinnesfrid.

Lycka är aldrig statisk, den är rörlig. Om ni strävar mot ett mål och väntar på, att lyckan skall stå och vänta på er när ni når mållinjen, så kommer ni att bli besvikna. För lyckan står inte still, den följer med er hela vägen. Den kommer med er när ni tar er förbi mål. Målet är ej heller statiskt. Men lyckan känns ej av då ni “väntar” på att bli lyckliga, tills ni nått dit och dit. “När jag gått klart utbildningen, då blir jag lycklig, när jag fått toppjobbet, då ska jag njuta, när jag gift mig, då är jag lyckligare, när jag bildat familj, då är jag komplett, när barnen blir stora, då kan jag resa och se världen och bli lycklig, när jag går i pension skall jag njuta etc.”

Notera att drömmar om lycka oftast ligger i framtiden, medan själva lyckligkänslan alltid är i nuet. Det förgångna kan sända er lycka när ni berörs av era minnen, men det är likaså här och nu ni känner lyckan för det ni upplevt. Så lyckan är er följeslagare och vän, som kan vandra livets väg med er. I nöd och lust, i sjukdom och hälsa.

Det är inte i de stora gesterna och upplevelserna, som all lycka ligger. Lycka kan vara att njuta av en kopp kaffe. Lycka kan vara att se sitt barn leka. Lycka kan vara att vara tillfreds i en situation, som ej är optimal t.ex. vid sjukdom. Att vara lycklig är inte bara, att vara tillfreds i tillvaron, utan även att ha en gnista att livet har än mer att ge. Att ni har en plats i världen.

Att vara lyckad är inte detsamma, som att vara lycklig. Ni kan nå alla era mål, ni kan vara “herre på täppan”, rika och mäktiga, men ni kan ändock vara olyckliga.

Så länge ni lägger lyckan i händerna på någon annan, kan ni ej slappna av i lyckan. Då blir det som om lyckan är er till låns, istället för att välja en lycka, som ni alltid kan bära med er, likt er egen skugga. Den lyckan som är er behöver inte en lyckad karriär, familjeliv etc. för att vara. Utan ni bär den inom er, om så ni ej är “lyckade “på pappret, så kan ni vara lyckliga ändå.

Men se inte ned på dem som inte är lyckliga. För en människa i djup depression kan ha svårt att hitta lyckan. Ge varken er själva eller varandra dåligt samvete om ni ej är “lyckliga nog”. Lycka går ej att mäta.

För att vara lycklig behövs att kraven släpps, att inte döma er själva eller varandra. Att se möjligheter, ej hinder, att inte bara springa mot ett mål, utan leva livet när livet sker. Ta lyckan i handen och gå mot solnedgången och lev lyckliga med lyckan i alla era år.”

Vi återkommer nästa vecka när vi är åter i Sverige. Kontakt. Facebook.

Publicerad av Hannah Dohnfors, 2016-05-31 00:00