Vägen bakåt behöver ej spegla framåt, så länge ni väljer rätt spegel

Framtiden bakat

Ä-post härunder (se Hannahs förmåga):

“Så för att vara nära med dem som ni vill och kan lita på, så krävs egentligen framförallt bara en öppenhet för att ha urskiljningsförmåga. Det är viktigare än tillit och hopp, för ni kan då bli trygga och starka i er själva och med andra. Andra som ej sårar er eller trycker ned er eller påpekar era fel och brister, som ni kanske eller kanske inte redan tänkt på själva.

Så låt inte en annan person eller flera bestämma er väg. Ni har makten i era liv genom att ta den, och välja utifrån nuet med erfarenheter i backspegeln. För så länge ni ser erfarenheterna framför er, så kommer samma erfarenheter hända igen och igen och “bekräfta” er rädsla, era sår och så vidare.  Men om erfarenheterna är i backspegeln, så ser ni dem, har koll på dem och kör framåt mot nya mål, med vetskap om den väg ni redan färdats på. Vägen bakåt behöver ej spegla framåt, så länge ni väljer rätt spegel.”

Framtiden framat

Hannah här:

Vi människor har ofta inte så lätt att ändra våra beteenden. Det finns många citat och ordspråk kring detta. Dr Phil brukar saga;  “The best predictor of future behaviour is…past behaviour”. Det gamla ordspråket; “Det går inte att lära gamla hundar sitta.” Ett gammalt ordspråk (tror det är indianskt) säger att “det är dags att kliva av hästen när man upptäckt att den är död”. Albert Einstein sa; ” Insanity= doing the same thing over and over again, and expect different results”.

Men vi skulle vilja göra ett tillägg här. Man kan faktiskt få ett nytt resultat, även om det till det yttre ser ut som om man fortsätter att göra samma sak. Det är om man byter perspektiv och hittar en ny inställning. För då ändras resultatet per automatik. Det är som det vi i tidigare inlägg skrev om, att vi inte alltid hör vad någon annan säger till oss, för vi tolkar orden med vårt “inre Lexikon”… Och det yttrar det sig så, att vi kan säga exakt samma mening och med samma ord, men beroende på hur vår förväntan är på hur någon annans svar ska bli, kommer det vi säger att uppfattas på olika vis. Förväntar vi oss en negativ reaktion, så kommer det att finnas med mer eller mindre subtilt i det vi säger, och risken är då stor, att vi kommer att få det. Medan om vi förväntar oss en positiv reaktion till svar, så kommer vi att förmedla det, och chansen är då stor att vi får det.  Så små nyanser, betoningar och förväntningar, är vad som ibland gör den stora skillnaden, och det är ibland svårare att ändra små nyanser än större saker.

Vi har väl alla varit med om missförstånd på sms, då vi skriver kortfattat och betoningarna görs sedan av den som läser, ej av den som skrivit meddelandet. Och nu menar vi inte missförstånd via den automatiska ordlistan, för det är en saga för sig… utan rena och skära missar i kommunikation… Till exempel minns jag, ett sms jag fick av en vän; “träffade vår gamla klasskompis, (här kallar jag honom Sverker) idag. Kul. Hans mamma dog igår. Tråkigt.” Jag som var i Aten skickade genast ett beklagande sms tillbaka “åh hälsa honom, jag är så ledsen för hans skull, vad hände? Osv… ” Varpå hon, som satt på tunnelbanan i Stockholm, fick ett hysteriskt fnitteranfall… För det var inte Sverkers mamma som dött utan Hans, vars mor var mycket gammal och cancersjuk, och hennes död var förväntad.. Hade inte punkten i meddelandet varit innan Hans, så hade jag ju förstått att Hans ej var hans… Tyckte väl att det lät lite okänsligt uttryckt …

Sen har vi också hört om ett par, där frun bad om ursäkt till sin man i sms (hon var den som “felat”) men hon formulerade det på ett sådant sätt, att han trodde hon skrev, att hon förlät honom… Han blev inte glad… Ja det är inte lätt det där med kommunikation. Ibland kan man nästan tycka att det är otroligt, att det inte blir ännu fler missförstånd. 🙂

Vi påverkas olika mycket av andras varanden, icke varanden och åsikter beroende på vad vi har upplevt i livet. Så bakgrunden är viktig, men det är nu vi kan ändra framtiden.

Ibland kan det hända, att man är så beredd på kamp, att man inte märker att den andra personen redan är med på tåget. En vän berättade häromdagen för oss att hon i yngre dagar i sin handelsutbildning fick lära sig, att “inte fortsätta sälja varan när den redan är såld”.

Ä-post:

“Det är en ständig förändring i livet och att våga vara öppen för det, det leder er rätt.

En misstänksamhet mot alla, är att inte öppna för målet, att inte göra skillnad på “ond” och “god! Är att vara ovarsam med er själva. För det finns människor, som ni ej bör släppa in. Men så länge som ni inte låter nuet styra era val utan tidigare erfarenheter och ärr, så kan ni ej se personen framför er för den som den är, en vän eller någon ni bör hålla er på er vakt mot.”

Som en psykologvän till mig uttryckte det. Av tio personer som går förbi här, så är kanske 9 av dem värda att litas på. Och det gäller alltså att öva upp sin bedömningsförmåga, för att vara trygg i sig själv och veta att man har denna urskiljningsförmåga. Då behöver inte andras eventuellt negativa åsikter såra en så mycket.

Publicerad av Hannah Dohnfors, 2015-09-29 09:30