Valet i valet.

Nu när valet närmar sig med stormsteg valde vi att prata vidare om det. För vi funderade på vad det egentligen är som styr våra val av politiska åsikter. Precis som med alla val, så styrs det av olika delar av oss. Det bästa är ju om vi, som Änglarna brukar säga, väljer med hjärta och hjärna  hand i hand. Det vill säga att ideologi och logik får länkas samman.

Men i ärlighetens namn, så är det nog ofta inte fallet. Här följer några exempel vi mött på vår väg. En äldre gentleman hade svårt att våga ha egna åsikter, vilket märktes tydligt när han på frågan, om hur han mådde svarade osäkert stammande; ”vad vill ni att jag ska svara?” Det enkla svaret hade ju varit att helt enkelt säga hur han mådde, och det kanske ännu enklare vore ”bra”, som många av oss ofta drar till med. Absurt nog fick detta oss att här tänka på scenen i ”Pretty Woman”, då Richard Gere frågar Julia Roberts ;” vad heter du?” Svaret blir ”vad vill du att jag ska heta?” Inte förvånande har han bytt partitillhörighet var gång han bytt fru, den svenske gentlemannen alltså, inte Richard Gere, (vad vi i alla fall) 😊

Sen har vi de vuxna ”barnen”, som röstar som mamma eller pappa,  även om deras liv ser ut som en reklamaffisch för ett motsatt parti.

För att inte tala om de som väljer tvärtemot mamma eller pappa för att trotsa, men då styrs de än mer av deras val.

Och sist men inte minst, har vi den som tror sig vara  ”undantaget från regeln”, t.ex.  den som röstar på SD, trots att den själv eller någon nära är just de som SD vill sända ut från vårt vackra land.

Ja, i ärlighetens namn är det inte ett lätt val i år, men vad vi än gör, så är det bättre att välja, för ett icke-val är också ett val. Men i detta fall sker det då utan politiskt ställningstagande. Så vad väljer vi nu?

 

Ä-post (se Hannahs förmåga):

Förståelse för era egna och andras ideologiska tankar och handlingar är av vikt, för att förstå vad ni väljer. Om ni följer dem, så väljer ni partiet som känns rätt i er. Men hur vanligt är det ändå att ideologin glöms och göms, när det handlar om livets praktiska vardag.

Så många är ni som i grund och botten inte tagit reda på vad ni egentligen har för åsikter   innerst inne. Vissa följer familjemönster. ”Min pappa röstade på det partiet, så då gör jag det likaså.” Somliga väljer tvärtemot om de inte känner sig bekväma i ursprungsfamiljens varande och inte varande. Men antingen ni styrs  av att göra tvärtemot eller av att göra lika, så har ni ej valt själva. Kan ni se det?

Så oavsett om ni känner er fria behöver det inte vara så. Känslan av att ha makt för att förändra världen är en stark drivkraft, men den används inte alltid till gott. Allt ni gör eller inte gör, gör ni av en orsak. Att välja vad ni vill och försöka förstå varför ni väljer så, är grunden till att hitta inte bara ett politiskt ställningstagande, utan också att hitta er själva. Ty i mångt och mycket så är det en del av er personlighet, som ni avslöjar genom att rösta på det eller det partiet. Därav är många förtegna med vad de röstar på. Det är en gammal tradition, som lever kvar. Men har ni svårt att stå för ert val, är det då ert rätta val? Som ni vet så fångar inget parti upp alla era förväntningar och förhoppningar, men vissa har mer än andra.

När ni valt, så finner ni att vägen dit går att följa baklänges. Vad ni tänkte, hur ni tänkte o.s.v. Om ni följer det spåret och synar ert mönster i sömmarna, så ser ni om det ”håller” eller om mönstret repas upp, det vill säga om ni inser att ni inte varit logisk eller sann mot era innersta ideologiska föreställningar. 

Endast ni kan veta om ni väljer rätt eller fel, men omgivningen kan ha sina åsikter och om ni blundar för verkligheten, så kan det hända att omgivningen ser att ni inte varit logiska i att ni röstat på ett parti, som så tydligt inte tar ert parti och har ert bästa i åtanke.”

Välkomna tillbaka nästa vecka!

Kontakt. Facebook.

 

Publicerad av Hannah Dohnfors, 2018-08-26 20:25